Barnas digitale liv Engster du deg for hva det digitale livet gjør med barna dine? At kanskje både tidsbruken og innholdet ikke er bra for dem? Og kanskje skolen topper det hele ved å ta i bruk mer eller mindre digitale løsninger for undervisning, spesielt nå under nedstegningen av skolen fra mars og frem til sommeren. Vi vet at bruk av ny teknologi og digitale verktøy kan gi barn som er lite … (Les mer...)
Hjem og Skole nr. 1–2020
En annerledes vår For tiden er vi i en helt spesiell situasjon. Koronasmitten har gjort at hverdagen for både voksne og barn er veldig forandret. I landet vårt er barnehager og skoler er stengt, mange foreldre jobber hjemmefra og det sosiale livet vårt er satt på vent. Kristina R. Johnsen er småbarnsmor og bor med familien sin i en liten kommune i nord. Hun skildrer den plutselige omveltingen … (Les mer...)
Hjem og Skole nr. 3 – 2019
Det verdifulle foreldresamarbeidet! Hvordan er foreldresamarbeidet ved din skole? Har dere lykkes med å skape et godt fellesskap i klassen? Et godt foreldrenettverk øker fellesskapsfølelsen blant både barn og foreldre, og har betydning for trivsel og læringsutbytte. Et manglende fellesskap kan øke risikoen for mobbing, og føre til at barn og foreldre føler seg utenfor. Skolen har en viktig … (Les mer...)
Hjem og Skole 3-2017
I hvert eneste nummer av Hjem og Skole skriver vi om mobbing. Lite er mer viktig enn akkurat dette. Hvis barnet ditt ikke har det bra på skolen går det ikke bare ut over trygghet og trivsel, men også læringsresultatene. En studie som er gjort ved 20 skoler viser at gode relasjoner mellom lærere og elever betyr mye for om en skole har lite mobbing. Det som viser seg å fungere, er lærere som … (Les mer...)
Hjem og Skole 2-2017
Vi kan vel de fleste av oss kjenne eller huske den sitrende, forventningsfulle følelsen, på godt eller vondt, som følger med skolestart. Både for barna som skal begynne i første klasse – men også for alle som skal ta til med et nytt skoleår i høyere trinn. Ikke minst på ungdomsskolen. Og ikke minst for foreldrene. I vår familie har vi en tradisjon på at hver eneste første skoledag, skal hvert av … (Les mer...)
Hjem og Skole 1-2017
Til tross for utallige tiltak de siste årene, viser den nyeste elevundersøkelsen at over seks prosent – eller 39 000 elever – sier de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere. Nå vil kunnskapsministeren lovfeste en nulltoleranse mot mobbing. Et nytt kapittel 9A i opplæringsloven er til behandling i Stortinget. Det nye lovverket skal tre i kraft fra høsten av. Du kan lese om … (Les mer...)
Hjem og Skole 3-2016
Gode relasjoner forbygger mobbing Å ha evnen til å vise omsorg og forståelse er så viktig, fordi det er forutsetningen for å kunne gå inn i nære relasjoner på en gjensidig måte. Et sunt klassemiljø er preget av at barn lærer å ta hensyn til andre. Det blir færre konflikter, mindre støy og uro og en hyggeligere tone barna imellom. Dette kan du lese mer om i artikkelen om barn og empati på side … (Les mer...)
Hjem og Skole 2-2016
Er barnet mitt klar for skolen? Skoleåret er endelig i gang! Mange barn har gledet seg lenge til å begynne på skolen – enten de er førsteklassinger eller har gått på skolen en stund. Foreldre til førsteklassinger er kanskje spent på om deres barn vil klare seg greit i møtet skolen, og lurer på hva barna egentlig bør kunne når de starter opp. Noen kan både lese, skrive og regne som … (Les mer...)
Hjem og Skole 1-2016
Hvorfor ikke leksefri? Lekser er et tema som stadig engasjerer – både elever, foreldre og lærere. Det blir gjerne frustrasjoner på hjemmebane når leksene tar mye tid i en hektisk hverdag. I dette nummeret av Hjem og Skole skriver vi blant annet om Digermulen skole i Lofoten som ikke gir lekser til elevene sine. – Det gir stor gevinst for læringsmiljøet, mener rektor ved skolen. I tillegg til at … (Les mer...)
Hjem og Skole 4-2015
Samarbeid staves med to bokstaver: Vi! Engasjement og begeistring, det er nøkkelen til et godt hjem–skole-samarbeid – noe som igjen øker både trivsel og læring hos elevene. Det høres selvsagt ut! Hvorfor er det så utfordrende å få til? Hva kan du og jeg bidra med som foreldre – og hva kan vi sammen utrette gjennom FAU? For å få til et reelt samarbeid må foreldrene trekkes med og føle at de tar … (Les mer...)