Psykisk helse – viktigere enn vi tror
En god psykisk helse er avgjørende for å mestre livet på en god måte. Alle skoler er gjennom opplæringslovens paragraf 9a pålagt å gi elevene et trygt læringsmiljø. Dette innebærer ikke bare et trygt fysisk miljø, men handler også om et godt psykososialt miljø som fremmer læring og trivsel.
Ifølge Rådet for psykisk helse har mellom 15 og 20 prosent av barn og unge her i landet psykiske plager som påvirker dem i hverdagen. I en under-søkelse foretatt i mars 2009, oppgir unge at mobbing er den viktigste årsaken til at barn og unge får psykiske problemer. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har nylig uttalt at regjeringen vil skjerpe innsatsen mot mobbing.
I dette nummeret av Hjem & Skole kan du lese om mobbing i oppslaget om boken Fordi jeg fortjener det? En bok med mange bidragsytere som hver forteller sin mobbehistorie – og selvsagt er det historier fra skolen (side 12). Både unge og voksne sliter med opplevelser og reaksjoner relatert til mobbing fra medelever og lærere. Heldigvis oppsøker flere elever helsesøster nå, enn tidligere. Ettersom det er blitt mer åpenhet om psykisk plager er det kanskje lettere for barn og unge å ta opp slike spørsmål i sitt miljø. Det er også viktig at lærerne blir enda flinkere til å avdekke elever som sliter psykisk. Foruten foreldrene er det jo lærerne som ser eleven mest.
«I Norge har vi bare så vidt begynt å ta psykisk helse i skolen på alvor,» uttaler Tove Bjelland i samarbeidsprosjektet Psykisk helse i skolen. Psykisk helse i skolen er en del av regjeringens strategi i arbeidet med barn og unges psykiske helse. Du kan lese mer om ett av disse skoleprogrammene som heter Zippys venner på side 6–8. Programmet skal nå evalueres, men det kan se ut som om elever som arbeider målbevisst med dette har det bedre i klassen og takler hverdaglivet lettere. «Det viktigste vi gjør for å forebygge er å sørge for at barn og unge blir SETT, HØRT og ELSKET!» uttaler Runi
Børresen i intervjuet på side 16. Da er mye gjort!
Debatten om lekser har blusset opp igjen, og vi følger opp diskusjonen med flere artikler. Hvilket utbytte gir det, hvor bevisst er skolen til bruken av lekser og hva innebærer leksepresset for familien? Noen lekseråd gir vi også. Lykke til!
KRISTIN GREEN NICOLAYSEN
Redaktør