Bli vettskremt eller ta til nettvett?
Vi voksne kan bli vettskremt ved tanken på alt som rører seg på Internett – og som barna skal forholde seg til. Norske barn befinner seg på europatoppen når det gjelder tidsbruk på nettet. Hvordan kan vi lære barna digital dømmekraft slik at Internett kan bli en god kanal for underholdning og læring? Det viser seg at over halvparten av barna blir skremt på nettet. YouTube viser seg å være blant verstingene. Men det handler ikke bare om ekle filmer eller skremmende inntrykk. «Bare litt uskyldig tulling» på nettet kan få store konsekvenser – både for den som utøver handlingen og for den som utsettes for det. Digital mobbing er «lett» å utøve – terskelen er lav – men heldigvis ser ikke denne formen for mobbing ut til å øke.
Denne utgaven av Hjem&Skole handler om nettvett. Temaet angår både hjem og skole. Barn og unge lever i en digital hverdag. Digital bevissthet må læres. Derfor er det etter hvert mange aktører som bruker skolen som en kanal for å dele kunnskap og erfaringer om nettet. Nettvett må være en naturlig del av skole–hjem-samarbeidet. Foreldremøtene kan brukes til å diskutere hvilke «kjøreregler» barn bør følge, og hvordan voksne kan støtte og hjelpe. FAU kan oppfordres til å invitere organisasjoner og andre som kan lære både barn og voksne om hva vi må passe på. Uansett er budskapet: Snakk med barnet ditt!
Vær interessert!
En god prat betyr mer enn du kanskje aner.
Det nye barneombudet Anne Lindboe er opptatt av å følge opp barn som har vært utsatt for mobbing. Hun mener skolen må ha nulltoleranse overfor dem som mener seg mobbet. Les hva hun tenker i intervjuet på side 20. Hetlevik skole i Hordaland har mobilisert arbeidet mot mobbing og drar elevene med som trivselsledere for å skape et godt skolemiljø (se side 23). Det kan være en idé for flere skoler!
«Tør barn med astma å snakke om sykdommensin?» Dette spørsmålet stiller forsker Anne Trollvik i artikkelen på side 30. Hun mener astma bør bli et samtaleemne både hjemme og på skolen. Sykdommen kan innebære store utfordringer for den det gjelder, og det kan være nyttig at helsesøster, lærer og medelever får vite tilstrekkelig for å være en god støtte i skolehverdagen.
Har du forslag til tema vi skal skrive om?
Hva skjer ved din skole?
Vi vil gjerne høre fra leserne våre!
Hjem&Skole finner du på Facebook,
www.hjemogskole.no eller på e-post:
post@hjemogskole.no
KRISTIN GREEN NICOLAYSEN
Redaktør for Hjem&Skole