Hva skal vi med algebra?
Godt spørsmål! Spørsmålet er også tittelen på en av artiklene i denne utgaven av Hjem&Skole. Altfor mange elever mangler basale kunnskaper i faget. Altfor mange elever ser ikke verdien av å lære seg matematikk. De ser ikke sammenhengen mellom oppgavene de løser og at matematikken faktisk kan bety noe for dem og hjelpe dem i hverdagen. Regneteknikker og begreper bygger på hverandre. Faller du tidlig av lasset, er det tungt å ta seg inn. Lærer Håvard Tjora som du kan lese om på side 6, slår et slag for matematikken som et opplevelsesfag som skal være praktisk, og dermed forståelig.
– Matte er et fag vi enten elsker eller hater,
uttaler en professor i matematikk i artikkelen
på side 8. Det tror jeg mange vil si seg enig i – både foreldre og barn. De færreste har spesifikke lærevansker i faget. For de aller fleste er «problemet» emosjonelt betinget. For at matematikken skal bli morsom og engasjerende, må undervisningen være konkret. Og den kan gjerne starte før barna er ett år gamle, hevder en annen matematikkprofessor i artikkelen «Stor effekt av tidlig matematikklæring» på side 10. Han mener barn i utgangspunktet elsker å lære og leke med matematikk. Foreldre kan hjelpe og stimulere, men det er skolens oppgave å lære barna matematikk. Mye avhenger av lærere som er flinke til å undervise i faget. Det er derfor lite tillitvekkende at halvparten av lærerstudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus strøk i matte, noe som nylig ble omtalt i nyhetsbildet. Hva må til for å få dyktige matematikklærere?
En som er opptatt av en helt annen type kunnskap, den ikke målbare, er Godi Keller som er opptatt av at alle barn er like viktige – uansett kunnskap. Det vesentlige i livet er ikke målbart, hevder han. Les hans betraktninger som gjør inntrykk.
Sist, men ikke minst, har vi mye stoff om skole–hjem-samarbeid denne gangen. Nylig møttes 120 tillitsvalgte foreldre på Foreldre-tinget i regi av Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG). I løpet av to dager med mange og ulike foredrag, dro foreldrene tilbake til hver sin kant av landet – kanskje med nye tanker om hvordan hjem og skole kan samarbeide til beste for barna. Kanskje du som leser dette også kan få nye ideer. God lesing!
KRISTIN GREEN NICOLAYSEN
Redaktør for Hjem&Skole