Samarbeid staves med to bokstaver: Vi!
Engasjement og begeistring, det er nøkkelen til et godt hjem–skole-samarbeid – noe som igjen øker både trivsel og læring hos elevene. Det høres selvsagt ut! Hvorfor er det så utfordrende å få til? Hva kan du og jeg bidra med som foreldre – og hva kan vi sammen utrette gjennom FAU? For å få til et reelt samarbeid må foreldrene trekkes med og føle at de tar del i samarbeidet. Mange foreldre opplever dessverre at dette ikke er tilfelle.
I dette nummeret av Hjem og Skole har vi mye stoff om foreldresamarbeid. Skoleåret nærmer seg halvgått, og FAU ved skolen er kommet på plass og forhåpentligvis godt i gang med viktig arbeid. Kjenner du til Foreldreutvalget for grunnopplæringen – ofte forkortet til FUG? Det er et utvalg under Kunnskapsdepartementet som skal ivareta foreldrestemmen i saker som angår elevene og det viktige skole–hjem-samarbeidet.
FUG jobber aktivt for å nå ut til flest mulig foreldre og andre med informasjon om dette. Nylig arrangerte de foreldrekonferanse (side 22) der foreldre over hele landet kunne delta. Dette for å inspirere foreldre og få et nyttig innblikk i hva foreldre opplever i sitt møte med skolen. De er der med andre ord for deg og dine barn, og kan bidra med råd i saker som du som foreldre, foreldrekontakt eller FAU-medlem lurer på. De besøker også skoler, er med på fellesmøter og forsøker å inspirere og gi råd om hvordan samarbeidet mellom hjem og skole kan bli best mulig. Les hva Kjersti Falch som jobber i sekretariatet hos FUG har å fortelle (side 15). Hun har et stort hjerte for elevene og deres foreldre, og engasjerer seg sterkt i spørsmål som handler om forholdet mellom hjem og skole!
FUG er også en høringsinstans i saker som angår skole–hjem-samarbeidet. Derfor har vi denne gangen uttalelsen fra FUG om deres tanker om innholdet i statsbudsjettet for 2016 (se side 21). Her sier de blant annet at de savner flere konkrete tiltak mot mobbing.
Vi har sagt det før og vi sier det igjen: Aldri et nummer av bladet uten at vi skriver om nettopp mobbing! Kristin Oudmayer skriver i sin spalte om hvordan foreldre bør møtes av skolen når de forsøker å ta opp mobbeproblemer. Mange foreldre opplever at de ikke blir trodd og tatt alvorlig i sitt møte skolen. De får følelsen av å være brysomme og urimelige når de etterlyser tiltak for barna sine. Slik skal det ikke være!
Det er selvsagt også mye positivt å glede seg over i skolen! Det er foreldre og lærere som hver dag står på og gjør en stor innsats for at barna skal trives og lære. Bruk FAU, vær med og gjør en forskjell!