Gode relasjoner forbygger mobbing
Å ha evnen til å vise omsorg og forståelse er så viktig, fordi det er forutsetningen for å kunne gå inn i nære relasjoner på en gjensidig måte. Et sunt klassemiljø er preget av at barn lærer å ta hensyn til andre. Det blir færre konflikter, mindre støy og uro og en hyggeligere tone barna imellom. Dette kan du lese mer om i artikkelen om barn og empati på side 20. Husk også at empati smitter!
Elever som har det bra på skolen, er det beste vern mot mobbing. Å arbeide for gode klasserom er derfor samtidig å drive antimobbearbeid. Likevel ser vi at noen elever faller gjennom på tross av lærernes innsats. Hvordan finner vi årsakene til dette, og hvordan forebygger vi så det ikke skal skje? Hva er kjennetegn på klasserom der ingen faller utenfor? NOVA-rapport 14/2015 Skolers arbeid med elevenes psykososiale miljø. Gode strategier, harde nøtter og blinde flekker peker ut tre hovedstrategier lærerne bruker for å skape et godt psykososialt miljø. Disse finner du omtalt på side 16.
Foreldreskole skaper engasjement! Og man blir fort kjent med hverandre! Les om hvordan førsteklasseforeldre ved Virik skole i Sandefjord setter seg på skolebenken rett etter skolestart, og hva de har oppnådd med dette. Kanskje en idé for din skole? Her finner du tips og råd for hvordan du kan starte opp.
Foreldremøter er et stadig tilbakevendende tema. Hva vil skolen egentlig med foreldremøtene? Hvordan ønsker foreldrene at disse møtene skal gjennomføres? Artikkelen på side 26 gir kanskje noen ideer til fornyelse på dette området. Hvorfor ikke ta i bruk dialogspill på neste foreldremøte?
Hva skjer med kunst- og kulturfagene i skolen? Med Kunnskapsløftets inntog i norske skoler i 2006, ble teoretiske fag forsterket. Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen er bekymret for at den økte oppmerksomheten på matematikk, norsk og engelsk vil gå på bekostning av de mer estetiske fagene. Se side 24.
Mange foreldre er frustrert over at barna ofte er lite ivrige på å fortelle hvordan skoledagen deres har vært. Hvordan kan man gå fram for å få den beste praten med barna uten å mase for mye? Les psykolog Svein Øverlands råd rundt dette. Her finner du også fem tips til gode samtaler. Kanskje noe å ta med seg i den travle tiden fram mot jul?
En god førjulstid ønskes alle!