Skolestart og lærelyst!
Skoleåret er i gang! Å starte på skolen innebærer en ny hverdag – både for barn og foreldre. Foreldre til førsteklassinger er kanskje spent på hvordan deres barn vil klare seg i møtet med skolen, og lurer på hva barna egentlig bør kunne når de starter. Det er ikke nødvendig med forkunnskaper for å starte på skolen. Det som kan være fint å øve på en stund framover, er praktiske ting som å kle på seg og vente på tur. Likeledes er evnen til å knytte vennskap viktig. «Positive relasjoner som bygges på fritiden, kan få positive ringvirkninger for klassemiljøet», sier Gunn Iren Müller som er leder av Foreldreutvalget for grunnskolen. Foreldrenettverket som dannes gjennom vennegruppene er kanskje vel så viktig. Kanskje har du allerede gjort noen erfaringer? Les artikkelen om vennegrupper på side 12, og diskuter det gjerne med andre foreldre eller på foreldremøtet på skolen.
Foreldre er en viktig ressurs for barna – enten de er «små» eller «store».
Å være en god rollemodell og vise positive holdninger til skolen – til tross for at du kanskje selv har hatt negative erfaringer, kan bety mer enn du tror. Tenåringsbarna trenger også at foreldre engasjerer seg i deres skolegang og i deres valg. Les om ungdomsskoleeleven Olai som har valgt praktiske fag på ungdomstrinnet – dette er valg som kan være med på å stake ut en fremtidig kurs. Er du foreldrekontakt eller med i FAU? Ole-Harald Gystad er FAUleder og sier: I FAU kan du gjøre en forskjell! Selv om FAU har som oppgave å være «vaktbikkje» overfor skolen, er det viktig å komme med gode innspill og få til et bra samarbeid med skoleledelsen. Det høres lett ut, men kan være utfordrende.
Du har sikkert hørt om Maria Montessori og Montessoriskoler. Her er indre lærelyst et stikkord! Nå kan du bli mer kjent med hvordan en skole drives etter denne pedagogikken, se side 15. En annen artikkel illustrerer hvordan skolehverdagen kan være ved en av Norges minste skoler (side 22) – her har de aldri et foreldremøte uten at alle kan komme!
Vi håper at du finner lesestoff som engasjerer, og bruk gjerne innholdet herfra som innspill til foreldremøter.
Lykke til i en spennende tid!
