«Hvordan har du hatt det på skolen i dag?»
Noen foreldre som kjenner seg igjen? Jeg tror jeg stiller det samme spørs-målet hver dag – selv om jeg ikke bestandig får noe utfyllende svar tilbake! Nå er det bevist; at ved å stille dette enkle spørsmålet som absolutt alle foreldre kan gjøre, viser vi overfor barna våre at vi bryr oss om skolen og tar den på alvor. Foreldre er en stor ressurs i skolen. Og det gjelder uansett hvem foreldrene er, med tanke på utdanning, arbeid eller status. Den viktigste begrunnelsen for foreldremedvirkning, er at det er foreldrene som kjenner barna sine best. En annen viktig grunn til at foreldre bør engasjere seg, er at de har stor betydning for hvordan elevene har det og gjør det i skolen. Les mer om dette på side 14.
De siste årene har strofen «foreldresamarbeid er mer enn kakebaking», satt seg litt fast i bevisstheten hos mange foreldre. Endelig! Vi vil på banen, påvirke, være med å bestemme og involvere oss mer enn ved å bake kaker til foreldremøter eller snilt ta ansvar for 17. mai-arrangementer ved skolen. I møtet med skolen vil vi noe mer enn bare å utveksle informasjon – vi ønsker dialog og ikke minst medvirkning!
Fire av fem foreldre opplever at de har ingen, eller svært liten medvirkning på forhold som angår lærings-miljøet eller opplæring til eget barn. Mange lærere uttaler seg positivt om samarbeid med foreldre, og setter også pris på det, men ser samtidig at de har mye makt i samarbeidet. Vi foreldre er avhengig av gode samarbeidspartnere i den enkelte lærer og skole, men vi må ikke la det bli noen «sove-pute». Mye er også opp til oss, og en sammensveiset foreldregruppe er et godt utgangspunkt for å få til noe konstruktivt med læreren og skolen.
Foreldrekontakten er en viktig brikke i dette samarbeidet. Foreldrekontakten representerer alle foreldrene i elevgruppen og er faktisk lærerens viktigste samarbeidspartner. Foreldrekontakten deltar også i skolens FAU. Kunne du tenke deg å påta deg oppgaven? I så fall kan du lese artikkelen Foreldre-kontakt – jeg?! Det er verken spesielt tidkrevende eller vanskelig. Og rollen kan fylles på mange måter! «Skolen bør være glad for kranglete mødre eller fedre som stiller spørsmål», uttaler FAU-leder Are Johansen vi har intervjuet på side 17 i dette nummeret av Hjem & Skole.
Nytt skoleår betyr nye utfordringer, ikke bare for de yngste elevene, men også for de eldre. Husk at vi gjerne vil høre fra dere om det dere opplever i skolehverdagen. Lykke til med skoleåret og det viktige samarbeidet!
KRISTIN GREEN NICOLAYSEN
Redaktør
«Samarbeid staves med to bokstaver: V-I!» G.M. Verity, Kilde: Siterte sitater