Arbeidet mot mobbing må skje hver dag!
Selv om de aller fleste barn i norsk skole har det bra, er det et urovekkende høyt når en fjerdedel forteller at de har vært mobbet. Djupedalutvalget ser nå på hva som skal til for å bedre skolemiljøet og redusere mobbingen (se side 8–11). «Når voksne blir spurt om hva som er det verste barnet deres kan bli utsatt for, er svaret «mobbing», sier Øystein Djupedal som leder utvalget. Utvalget skal levere NOU-rapporten til påske. Alle aspekter – fra det forebyggende arbeidet til virkemidler som kan stoppe mobbingen, skal vurderes. Sanksjoner mot skoler som ikke tar mobbing på alvor er et av tiltakene som vil bli foreslått. Det er ikke systemet som skal beskyttes, men barna. Det langsiktige perspektivet må inn. Derfor trenger utvalget gode innspill fra foreldre. Det kan du gjøre ved å sende en henvendelse til utvalget. Kanskje det er den viktigste e-posten du sender i høst?
Det daglige arbeidet mot mobbing må skje hver dag – både på skolen og hjemme. Engasjer deg i ditt barns sosiale liv, enten det handler om å be venner hjem, eller følge med på hvordan barnas sosiale liv leves i sosiale medier. Jo mer vi voksne vet og kan, dess bedre kan vi støtte barna våre og påvirke dem til å ta de gode valgene.
Det kan være en balansegang mellom å involvere seg og være positivt nysgjerrig på de unges digitale liv og det å drive med «foreldreovervåking». Den siste tiden har det vært en debatt om foresatte og deres innsyn i de unges private kommunikasjon på Facebook og liknende medier. Personvern er en grunnleggende beskyttelse av en persons privatliv. Denne rettigheten har barn og unge, på lik linje med voksne. Retten til privatliv betyr blant annet at de voksne må respektere at de ikke alltid får vite alt ungdommen gjør og kommuniserer. Dette er noe mange foreldre er opptatt av – les mer om dette på side 32: Ikke snok i barnas private Facebook-samtaler!
Den viktige kommunikasjonen mellom hjem og skole erstattes mer og mer av digitale verktøy, som ulike læringsplattformer eller skole-sms. Det er vel liten tvil om at det er den veien utviklingen går. Men hvor god er kvaliteten på det som legges ut og brukeropplevelsen for foreldre som må logge seg inn? Her er det delte meninger. Vi ønsker oss ikke tilbake til ranselposten, men kommunikasjonen må fungere. «Er det en god løsning at ranselposten erstattes av en digital innloggingstjeneste med middels brukervennlighet?» Dette spørsmålet stilles i den første artikkelen vår på side 7.
Vi håper du finner stoff som interesserer deg og kanskje kan gi ideer til nye måter og engasjere deg i skole–hjem-samarbeidet. Foreldrenes rolle er større enn vi kanskje tror. Alle kan bidra litt – hver dag – slik at skolen blir et bedre sted å være og lære for barna våre, og også for andres barn.
Lykke til!
KRISTIN GREEN NICOLAYSEN
Redaktør for Hjem og Skole